esmaspäev, 28. mai 2018

07.04 ja 29.04 Emajõgi, Lodjakoda


07.04 Lodjakojas feederdamise avalaks.

  Esimest feederdamist planeerisime Lodjakojas päris pikalt, kuna Emajõgi vabanes jääkaanest juba paar nädalat varem. Probleeme tekitas vaid talvine kõrge veeseis mistõttu olid kaldad kõik pikka aega jääkaane all. Vahepeal oli vesi aga pea pool meetrit alanenud, siis oli see kalda jää nagu üks suur liumägi otsejoones jõkke.. Alles viimase nädala kõrged õhutemperatuurid suutsid seda kaldajääd piisavalt sulatada et kangidega raiudes pukkade jaoks pesad jääsisse saaks teha..
  Igatahes 07.04 hommikul kogunes Lodjakotta kokku korralik kamp heas mõttes hulle, 10 meest ja üks naine. Alustuseks loosisime püüdjate järjestuse üksteise suhtes ja siis algas vaevaline püügikohtade rajamine..
 Püügist endast: Nüüd peaks siin järgnema üsna pikk ja põhjalik püügi analüüs.. aga mida ei ole.., ei ole tulemust mida analüüsida. Kala võtt oli üdini talvine ja passiivne, pm. kala lihtsalt ei võtnud. Oleks siis et kellegi sööt oleks eristunud, aga ei, kõigil üsna samad tulemused alustades kiisast, kuni 3-5 nurruni välja, vedas vaid nendel kes said oma mõnele nurrule lisaks ühe boonus latika. Kokku võeti 11. feederdaja seas välja 5 latikat.
  Tagantjärgi tarkus: Isiklikult sain ma 4. tunni peale kokku 5 kala, kaks võttu ei suutnud ära realiseerida. Ilmselt söötsime me tol päeval kõik korralikult püügiplatsi üle, kuna keegi ei olnud valmistunud nii kehvaks tulemuseks. Pigem oleks võibolla pidanud alustama 4-5 korvitäie sööda ja vähesel määral ka tugevalt purustatud tõuguga ja peale sisse söötmist püüdma üldse võibolla isegi kuni pool tundi paljalt loodimistinaga. Korviga peale anda võibolla ainult korra poole tunni tagant ja kui ka elusat siis ainult tugevalt purustatuna, et üksikud kalad kõhtu täis süüa ei saaks. Aga no kus sa sellega, tagantjärgi oleme kõik targad, aga kui kõrval 10 feederdajat iga korviga sööta ja elusat alla uhavad, siis on väga raske oma plaanidele keskenduda.

Vesi oli tol päeval ilmateenistuse andmetel lõunal ikka veel talviselt külm 2 C ja vee kõrgus Tartu-Kvissentali järgi 156 cm.






29.04, teine käik Lodjakotta.

  Teise püügi tegime Lodjakojas 3 nädalat hiljem, kuna vahepeal olid ilmad tunduvalt kevadisemaks läinud ja vee temperatuur mühinal tõusnud, siis ootasime teisel püügil märksa paremaid saake. Seekord oli minu püügikaaslaseks Mikk Rohtla ja plaaniks ühiselt 5 tundi trenni kuid erineva taktikaga. Mikk alustas vähese söötmise ja ainult tõuguga, mina seevastu söötsin koheselt suure korviga ca. 10 korvitäit ja hakkisin sisse ka kõvasti ussi, eesmärgiks mul saada kätte selle aasta esimene latikas. Aga võta näpust, esimesed pool tundi toimus Mikul korralik nurru võtt ja minul seevastu vaid paar nokkimist.. Nii et kaua ma ei suutnud vastu pidada, vahetasin ussid konksu otsas tõukude vastu ja hakkisin ka ise tõuku sööda sisse. Peale elusa vahetust tõugu vastu toimus 10-15 minutiga ka minu söödaplatsil muutus, nurg ilmus platsile ja läks elusa peale korralikult käima. Ühel hetkel suutsin ma isegi enamus nurgu Miku platsi pealt oma platsile meelitada sest nurru võtt püsis mul üsna aktiivne püügi lõpuni välja, see vastu Mikul vaibus viimastel tundidel nurruvõtt ära.. Ausaltõeldes too võtt polnud nüüd teab mis meeletu, ilmselt kala alles kogus kevadise õgimisega tuure, kuid vähemalt igav ei hakanud. Tulemuseks Mikul 5,5 kg ja minul 7,9 kg. Kahjuks jäi latikas ikka veel tabamata kuid seevastu sain boonuseks kena pontsaka kogre.Vahepeal liitusid meiega ka Rauno ja Echtel, kuid nemad said püüda alla 4. tunni, seega nende tulemused olid natukese kehvemad.

Tagantjärgi oleks ilmselt pidanud ka alustama vähema söötmisega ja minna koheselt tõugu peale kuna tõuk on hea universaalne sööt ja sobib hästi ka latikale, kui nurg ette ei jõua. Aga siis ei oleks saanud kindlaks teha et nurg täielikult ussi väldib. Ühtlasi oleks ma pidanud kohe püügi alguses distantsi muutma, kuna Mikk alustas püüki täpselt sama distantsi pealt ja vaid 5 meetrit minust allavoolu, nii et pm. ma püüdsin Miku varjus. Kõik kala mis minu sööda peale kohale tuli, ujus läbi Miku söödaplatsi. Distantsi muutus oleks ilmselt ka kogukaalule positiivsemalt mõjunud.

Vesi Tartu-Kvissental 179 cm ja 9,7 C













Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar