reede, 18. aprill 2014

18.04.2014 Emajõgi, Luunja

Öösel kell 02:30 kukkus mobiil lõugama, läbi une ei saanud õieti arugi aga.. ".. tunni pärast on mehed Tartus!". Kurrat, kiireks läheb.
  Kuidagi jõudsin õigeks ajaks valmis ja komberdasin kottpimedasse öösse. Maja ette jäid mind saatma vaid suitsu kimuvate klaasistunud silmadega noortekamba pilgud. Kellele alles vana õhtu, kellele juba noor hommik.
 Mõne aja pärast saabus kohale valge "pirukas", kompsud kongi ja suund Luunja poole. Seekordseteks kalastuskaaslasteks Jaan ja Mikk, mina pigem õpipoisi rollis ja lootuses et lisaks paarile kalale ka mõne pildi saan.
 Kohale jõudsime veel kottpimedas ja seetõttu võtsid ettevalmistused ka omajagu aega. Peibutussöödad olid meil kõigil kolmel küll erinevad, kuid tänane plaan oli ühine: Latikas. Sest vee temp. on viimasel ajal jõudsalt tõusund ja käisid jutud et too kala on muutunud aktiivsemaks.
 
 Püügiaeg 05:30 - 12:30, ilm päikeseline ja soe. Istuda oli sellise kevadise ilmaga jõe ääres väga mõnus. Paraku meeldis selline soe kevadilm ka väiksemale kalale. Latika lootus kadus üsna pea ja asendus särje-nurru ralliga, mis vältas ilma pausideta terve püügipäeva lõpuni.
 Huvitav oli jälgida kalamehi, kelle eesmärk "kala saada" muutub säärasel kalarallil eesmärgiks "kala vältida".
 Nii siis püüdsid mõne aja möödudes Jaan ja Mikk pigem kala vältida, käiku läksid suuremad konksud, paari tõugu asemel 5-6 tõuku, suured ussid, 2-3 maisi ja tõugud.. Püüti heledat värvi peibutussöödaga, vahetati püügi kaugust. Tulemus ikka pm. sama, ehk siis ühes möödus särg ja nurg. Küll suurema konksusöödaga kala nii põõrdes ei olnud ja võtud muutusid harvemaks, kuid väike kala suudab piisava ahnusega jagu saada praktiliselt kõigest (mis ei ole suurem kui ta ise).
 Püügipäeva lõpetas peibutussöötade lõppemine ja tüdimus. Ehk mai kuu tuleb feederdamise poole pealt juba huvitavam, ehk hakkab ka latikat rohkem liikuma. Praegune särje-nurru õgarlus nullib aga igasuguse latika lootuse peibutussöötadega. Või siis tuleks söödakorv vahetada söödaämbri vastu, need väikesed tegelased panevad jõepõhjas hetkega kõik pintslisse.

 Püügipäeva lõpuks Mikul kokku 7,6 kg kala (kaasa arvatud päeva ainus latik, 1,1 kg), Jaanil 12,5 kg kala ja mina sain ka käe kalaseks. Piisava pühendumusega oleks meestel kaal näidanud ehk ka 2X kg, kuid kes see viitsib 7 tundi jutti sisse-välja vehkida.
 Jama kui kala ei võta, kuid jama ka see.. kui kala võtab pidevalt.















Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar