pühapäev, 8. mai 2016

08.05 Nitelva, Hellerudsletta, Norra

  Saatsin hiljuti ühe feedri ritva ja -rulli ning natuke feedri nodi Norra et ka norras aeg-ajalt trennitamas käia. Lisaks ka veel veidi peibutussööta mis kodus kappi seisma jäänud.
  Algselt plaanisin esimese püügi juba 1. mail, kuid sellele eelneval päeval sadas nii kõvasti vihma et jõgedes lõi vee üles ja värvuselt kohvi pruuniks. Norra eripära: kui sajab paduvihma siis tänu künklikule kaljusele maastikule jookseb kõik vihmavesi vaid mõne tunniga jõgedessa, tuues põldudelt kaasa hulgaliselt savisetteid ja paisutades jõed kõik väga kiiresti üles.
 Õnneks aga vihmad nädala algul lõppesid ja päikese paistelised ilmad andsid lootust selle pühapäevaseks esimeseks katseks.
  Püügikoha, Hellerudsletta, valisin välja töökaaslaste juttude põhjal, kuna seal olevat latikat saadud ja ka kohalike õngitsejaid ning feederdajaid nähtud.

  Kohale jõudes avastasin umbes Väikese-Emajõe laiuse suhteliselt kiire vooluga jõe mis loodides osutus üllatavalt madalaks. 200 meetrise lõigu peal oli keskmiseks sügavuseks vaevalt meeter, vaid ühest kitsamast kohast sain u. 1,5 meetrit sügavuseks. Kogu jõe põhi ja kaldad koosnesid savi- ja liiva setetest, kohati ka kruusa ja jõgi oli väga tasase lameda põhjaga.

  Nii et suurt saaki sealt loota polnud võimalik, vähemalt mitte feedriga. Kui püügi sügavus on 1 meeter ja alla selle siis söödakorvi kukkumisega kaasnev plartsatus muudab kala üpris ettevaatlikuks.

   Kuid siiski päris ilma täna ei jäänud. Esimesed paar tundi tuli vahelduva eduga karedat kuderüüs särge kuid siis muutus särje võtt järjest kehvemaks ja esile tuli viidikas keda söödakorvi sulpsatused pigem meelitasid kui häirisid. Vahele ka mõned teivad, üks forellipoiss ja üks kena kollane kuderüüs latikas. Kokku 3 kilo kala.

  Kokkuvõtteks: kõrgema veega tundub Hellerudsletta isegi paljulubav. Kuid madala veega, nagu täna, feeder seal püügiks väga ei sobi, Pigem oleks sobilik bolognese või lihtkäsiõng, mida allavoolu ujutada ja mis madalas vees püüdes kalu nii väga ei häiri.
  Kuid sellegipoolest oli tegemist ühe väga meeldiva püügipäevaga.








3 kommentaari:

  1. Mis maksis kohalik kalastusluba? Sisevetel minu andmetel peab olema lunastatud kaart.

    VastaKustuta
  2. Konkreetsele jõelõigule kalastusluba vajalik polnud, lubade all on enamasti need jõed või jõelõigud kus punase kala populatsioon suurem.

    My mistake, Niklas, that´s fixed now.

    VastaKustuta