laupäev, 7. mai 2016

23.04. Emajõgi, Lodjakoda.

  Selle aasta esimene käik Lodjakotta. Kuna viibisin 2 nädalat kodus ja kuna üsna peatselt on tulemas Lodjakojas võistlused, seetõttu lootsin vähemalt ühe trenni ennem võistlusi ära teha, olgugi et 4 nädalat ennem võistluseid trassi peal püük mingisugust olulist infot ei anna. Probleemiks oli aga kevadine kõrge veeseis mis pani trenni toimumise küsimärgi alla, isegi eelneval õhtul mõtlesin et kas minna ja kuhu minna. Lodjakojas on suvine veeseis keskmiselt 40-60 cm, kuid trenni ajal oli veeseis 130 cm ja nädal varem isegi 140 cm, ehk siis praktiliselt meeter suvisest kõrgem, ulatudes kõrge kalda järsakuni. Siiski otsustasin et lähen proovin, kuna muud võimalust ennem võistluseid ei tule.
  Laupäeva hommikul kohale jõudes ja varustust püügikorda seades võis juba aimata kui tugeva vooluga on tegemist, keset jõge püügipaika loodides  kadus 40 grammine loodimis tina kõigest hetkega allavoolu, 60 grammine püsis vaevaliselt paigal ( ja ometi loodimis tinal pole suurt voolutakistust). Seega otsustasin et jään püüdma kaldale lähemal 1/3 jõe peal kalda randi alla. Kus 80 grammine metallvõrgust korv vaevaliselt püsis, keset jõge poleks ka ilmselt 120 grammine korv püsinud, kinnisematest plastkorvidest rääkimata.
  Peibutussöödaks suhteliselt universaalne raskema poolne sööt nurrule, kuid eks lootus oli ka latika peal. Elava komponendina paarsada grammi pinkyt ja ca pool kilo rammusaid sõnnikuusse.

 Püüki alustades oli selge et täna tuleb vaid nurru paraad, kuna too kala on iga kevadiselt nälgas ja pistab nahka kõik mis alla visatakse. Näljase nurru tõttu on aga latika püük tunduvalt keerulisem sest ei aita nurru puhul isegi kilode viisi elava komponendi alla viimine ega ka "keemitamine", kõik pistetakse lihtsalt nahka. Laupäevast nurru kakkumise tegi aga keeruliseks raskete söödakorvide kasutamine ja seetõttu pisut aeglasem ning ettevaatlikum varustusega ümberkäimine.
 Õnneks tekitas püügi jooksul elevust ka üks ca. poole kilone säinas ja ühe ilmselt suurema säina minema pääsemine. Unustasin püügi alguses siduri lahti keerata, kuid kala otsustas kalda poole kerides ühe jõulise sööstu teha ja nii ta vabaks pääses, oma vitsad peksavad.

Viie tunnise püügi peale tuli kokku 8 kg kena nurgu.







Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar