pühapäev, 10. detsember 2017

21.10 Arbi järv, Elva

Alustada tuleks tegelikult suvest ehk esimesest tutvusest tolle kauni järvega.
  Selle aasta suvel rääkis Laur mulle ühest väikesest järvest mis asub Elvas otse keset linna. Jutu põhjal tuli välja et järv olevat üsna kalarikas ja järves esineb ka ilusat latikat.

24.07 tegin esimese retke järvele seades eesmärgiks vähemalt üks latikas. Ettevalmistused, elus komponent ja peaibutussööt sai kõik valmis seatud just latika püügiks. Püük feedriga ja distants üle 30 meetri järve oletatava sügava augu piirkonnas. Püügikoha söötsin tugevalt sisse, lisaks veel ka korralikult elusat. Ennem püügi algust oletasin et esimene tund tuleb vaiksem ja teine-kolmas tund ilmub püügiplatsile juba rohkem väiksemat kala ja viimased kaks tundi on lootust ehk ka mõnda latikat tabada.
  Läks aga teisiti, praktiliselt esimesest minutist peale algas särje ralli, ometi oli mul suur konks ja üsna korralik ussipundar, aga see ei pidurdanud väikese särje nälga.. Peale mõningast särje kakkumist hakkasin proovima väiksemat kala vältida, ksutades selleks vee suuremat ussipundart. Ka sellest polnud kasu. Seepeale tegin veel ühe korraliku söötmise ja lisasin ka ohtralt elusat, ning keemiat.. Mõneks ajaks tõmbas see kala vähe rahulikumaks (ilmselt oli väikestel õgarditel seeaeg püügiplatsil piisavalt tegevust). Kuid üsna peatselt järgnes endine väiksema särje ralli. Püügi viimseal kahel tunnil tegin veel erinevate kauguste peale püügiplatse juurde, kuid järgnes sama tulemus ehk särje ralli.. Ei aidanud ka aeg-ajalt vanade püügiplatside läbi proovimine.. Latikas end lihtsalt ei ilmutanud. Küll aga sain langemise pealt esimeselt püügiplatsilt ühe ilusa ahvenapätsi..

  Seevastu minu lähedal püüdis tol päeval käsiõngega üks kohalik mees, kasutas konksu otsas suurt ussi ja püüdis ilma peibutussöödata rohtude seest. Igatahes vanakool paistis töötavat, sest too tüüp tõmbas paari tunniga kümmekond latikat minu kõrval välja, olgugi et latikad olid väiksesed 200-300 grammised, aga siiski..

Minujaoks aga metsa läinud latika püük.






30.07 teine käik järve äärde, seda korda aga õngega ja plaaniga püüdagi just seda väiksemat särge ja ehk ka boonuseks mõne väikese latika. Kuna esimese püügikorra põhjal järeldasin et väiksemat kala on selles järves paksul ja seda ka nähtu põhjal päris kalda ääres, siis seekord seadsin omal püügikorda 2 käsiõnge, 6. meetrine ja 4,5 meetrine.

  Esimesed 1,5 tundi möödus 6. meetrisega õngitsedes ja tuli ketti väikest särge.. isegi paar 200-300 grammi latikat viskas sekka.  Seejärel otsustasin püüda lähema distantsi pealt 4,5 meetrise käsiõngega ja tulemuseks sama ehk ketti kala. Kuid lühema distantsiga kasvas kala realiseerimise kiirus ja ka sööta oli tunduvalt lihtsam.
 3. ja 4. tund möödusidki kiiruse ja söötmise arendamisega, hakkasin söötma nii nagu videotes, ehk väikesest koguses iga 1-2 kala järgi õrnalt peibutussööta või siis mõned pinkyd. 4,5 meetrisega püüdes on distants nii lähedal et suutsin pinky püügiplatsile heita.. Ka konksusööda tõin põhjast ca- 30 cm kõrgemale, kuna kala noolis vajuvat peibutussööta ja võttis õnge tihtipeale juba langemise pealt. Põhi raskuse viisin rakendusel korgile lähemale et konksusööt pikemalt vajuks, tõmmates sellega sööta nooliva kala tähelepanu.

4. tunni lõppedes oli mul kokku 206 kala, seda valdavalt väiksem särg, kuid ka mõned väiksemad latikad kes olid saagis igati kenad boonused. Kala kokku 7 kg. Nii et esimese õngitsemisega Arbi järve väga rahul.




21.10 ehk üle pika aja tagant jälle Arbi järvele ja sedapuhku juba märksa teadlikuma plaaniga. Seekord tegin kaks püügikaugust, põhirelvaks eelmiselgi korral toiminud 4,5 meetrine käsikas ja igaks juhuks kaugem distants 8. meetrise käsikaga juhul kui esimeste öökülmadega kala kaugemale läinud on. Peibutussööda tegin ka seekord puhtalt katsetamiseks 1 osa särge ja 1 osa viidikat et saaks kerge ja hästi töötava pilve sööda, et sellega laskuvat kala meelitada.
  Jaa nagu ka eelmisel korral, siis ka nüüd hakkas praktiliselt koheselt väikese särje kett.
2 ja 3 tund proovisin ka mõni aeg kaugema distantsi pealt, kuid seal ikka sama väike särg mida 8. meetrise õngega mõtetu püüda kui 4,5 meetrisega saab oluliselt kiiremini ja tõhusamalt. Proovisin mis ma proovisin kuid tempot nüüd väga kiireks ei saanud, 1-3. tund tempo püsivalt 60+ kala tunnis. Eks mingil määral mõjutas seda ka üksikud kala passiivsed hetked ja kaugemalt püük..
  Viimane tund aga üritasin tempot tõsta, enam kaugema distantsi peale aega ei kulutanud ja üritasin liigutustega kiirust tõsta. 4. tunni tulemuseks 102 kala ja kokku 303 kala, kaaluga jälle 7 kg. Kala oli küll eelmisest korrast arvuliselt rohkem, kuid boonused seekord puudusid, seetõttu sama kaal mis eelmine kord.








Kokkuvõtteks on Arbi järv üks minu selle aasta lemmik veekogusid. Väikese kala kiirpüük on igati huvitav ja erinevalt viidikast ei tea kunagi mis boonus järgmisel hetkel õnge otsa võib karata. Igatahes järgmiseks aastaks plaanin Arbi järvele teha mitu käiku ja arendada just seda väikese kala kiirpüüki. Loodetavasti leian selleks ajaks ka 4 ja 3,5 meetrise kerge käsika, sest 4,5 oli selliseks kiirpüügiks ja käega söötmiseks natuke liiga pikk. Arvan et järgmise aasta eesmärk, 400 kala, polegi niiväga ületamatu. Ilmselt võistlusõngitsejad suudaksid seal ka 600+ kala välja võtta.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar